The Bulgarian Wine Specialists

Защо да ходите на винени дегустации

Независимо дали имате задълбочени познания за виното или от скоро пристъпвате в неговия богат свят, винените дегустации са преживяване, което може да ви даде много добавена стойност.

През последните години в България не само се провеждат редица винени събития, изложения, форуми, но също и много интересни винени дегустации на различни винени локации. Вече е възможно да решите, че ви се опитва ново вино тази седмица и да откриете някоя дегустация близо до вас само като отворите събитията във Facebook.

Но защо да ходите на винени дегустации?

За да откриете личния си винен вкус и предпочитания

Преди всичко това е чудесна възможност да откриете собствения си вкус за виното, опитвайки различни вина, без да се ангажирате. Когато сте в ресторант или имате гости, най- вероятно залагате на нещо познато или разчитате на препоръка. Когато отидете на винена дегустация обаче, имате възможност да опитате нови вина без да се чувствате задължени да ги харесате. Ключовата дума тук е Опитване.

За да изградите по- добро разбиране и оценка на виното

 Познаването на виното е цяла наука, а винените дегустации са едно добро начало, където да задълбочите познанията си за сортовете, регионите, специфики при производството и при дегустирането, а също и за винената терминология, която ще ви помогне да разбирате по- добре и самите вина.  

За да опитвате нови вина

Не се налага да си купите цяла бутилка от някое непознато вино само, за да разберете, че не е по вашия вкус. Целта на дегустациите е именно да ви даде възможност да опитате повече различни и нови вина и да откриете от кои бихте искали да продължите да пиете.

За да срещнете нови хора и да обмените винен опит

Виното е социална напитка. То свързва хората като им дава прекрасна тема за обсъждане и споделяне. На такива събития можете да срещнете много интересни хора, с които винаги ще имате нещо общо- хубавото вино и любопитството към него.

За да научите повече за пътя на виното от лозето до масата

На винените дегустации можете да срещнете представители на винарни, енолози и технолози, които да ви разкажат повече за историята и произхода на виното в чашата ви. Това може да ви даде много допълнителни знания и критерии за оценка на едно вино и да ви вдъхнови да посетите винарната на място.

За да добавите ново вино в колекцията си

Не на последно място това е възможност да се снабдите с качествено вино, което вече ви е впечатлило и да го опитате отново на спокойствие у дома или да го споделите с приятели.

Следете календара ни за винените дегустации във Vino Orenda, посветени изцяло на българските вина.

Автор: Vino Orenda

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 юни

Седмица 2

пн 29
вт 30
ср 31
чт 1
пт 2
сб 3
нд 4
пн 5
вт 6
ср 7
чт 8
пт 9
сб 10
нд 11
пн 12
вт 13
ср 14
чт 15
пт 16
сб 17
нд 18
пн 19
вт 20
ср 21
чт 22
пт 23
сб 24
нд 25
пн 26
вт 27
ср 28
чт 29
пт 30
сб 1
нд 2
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top