The Bulgarian Wine Specialists

Винарски изби

Винарските райони в България

По закон в страната ни са обособени само два района за производство на регионални вина със защитено географско указание (ЗГУ): Дунавска равнина и Тракийска низина. И до ден днешен на етикетите на виното избите са длъжни да обозначават, че виното произхожда от един от тези два изключително обширни региона.

За нас и много други наши колеги и партньори във винения бранш, както и за много от независимите винарни и производители тези два района съвсем не са достатъчни за определяне на спецификите и характера на вината.

„България се отличава с впечатляващо разнообразие на релеф, климат, почви и винарски традиции. Често, само в рамките на няколко декара, има значителни разлики в почвите, изложението и микроклимата. Тъй като исторически сме част от Стария винен свят, то за нас е важно вековното френско понятие тероар – повечето български винари вярват, че качествата на виното се обуславят от съвкупните влияния на почви, изложение на лозето, ветрове, валежи, ориентация към слънцето, надморска височина, както и режима на валежите, ветровете, мъглите, наличие на реки, гори, море – накратко цялата геология, география и климат на мястото. И от сорта. А отвъд физическите, химически и биологични елементи от екосистемата, понятието съдържа и измерение, свързано с усилията, манталитета и традиционните знания и умения на хората в това място, или също модерните им интерпретации и технологиите във винопроизводството.“
DiVino.bg

Поради тази причина във Vino Orenda работим и използваме в дегустации, дискусии с колеги и посетители, презентации пред българска и чужда публика и в ежедневието си няколко български винени района и микро-района, които ще намерите и тук на нашия сайт.

Район Северозападна България

Включва избите от районите около Враца, Белоградчик, Видин до Дунавския бряг.
Домът на сортовете Врачански Мискет и Гъмза.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Занаятчийска изба от едноименното село до Белоградчик. Лозята им се намират насред самите Белоградчишки скали, откъдето идва и емблемата на района Гъмза, още работят със сортовете Рикат (Ркацители), Шардоне (от който правят и първото „оранжево“ вино у нас), Траминер, Русан, Марсан, Вионие, Памид, Пино ноар, Каберне совиньон, Мерло, Букет, Евмолпия и други.

От с. Ново село, където в близкото минало е бил разположен и най-големият масив на Гъмза у нас. Освен с Гъмза работят и с Памид, редкия български сорт Сторгозия (кръстоска на Букет и Вилар блан), Ркацители, Совиньон блан.

Винарна със собствени лозя в близост до Видин и селата Гоматарци и Кошава на самия Дунавски бряг, откъдето идват и едни от най-добрите примери на Гъмза в последните години. Разполагат и с Врачански мискет, Траминер, Совиньон блан, Шардоне, Пино Ноар,  Каберне Фран.

Разполагат със собствени лозя в близост до Враца – местност Веслешко бърдо, където скоро ще посрещат гости в собствена винарна. Създават вина и ракии преди всичко от емблематичния бял сорт за района Врачански мискет.

Селектират грозде от лозя в района на Враца, като работят със сортовете Врачански мискет, Рубин, Сира, Небиоло.

Малка семейна винарна в с. Селановци до Оряхово, където вината създава младият енолог в семейството Антоанета Генова, завършила образованието си в Бордо, Франция. Работят предимно с Врачански мискет и Каберне Совиньон.

Разполагат със собствени лозя край град Мизия от Траминер, Шардоне, Врачански мискет, Ризлинг.

Terra Continuum разполагат със собствени лозя от пино ноар в района на гр. Белене, в близост до природен парк Персина и р. Дунав.

„TERRA CONTINUUM е бутиково вино, израз на хармонията между природата и човека, между Земята и Космоса.
„Тера“ е земята и символизира материята, рационалното, разума. Всяка глътка вино, отпита с благодарност към Земята и природата, носи наслада и осъзната енергия.
„Континуумът“ е израз на всеобхватната вселена, абсолютната непрекъснатост и пълнота. Всяка глътка вино, отпита с благодарност към Слънцето, докосва
струните на божественото у човека.
Посланието ни е да не спираме да мечтаем.“


Дунавска равнина

Включва средната и източната част на Дунавската равнина, районите около Плевен, Русе, Силистра до Велико Търново и Павликени или Преслав. В този район са родени и сортовете Кайлъшки Мискет, Сторгозия, Рубин.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Семейна изба от с.Петърница, Плевенско. Разполага със собствени лозя в масивите на селата Петърница, Горни Дъбник, Садовец, Горталово. Работят с огромно разнообразие от сортове – от класически такива, като Совиньон Блан, Шардоне, Пино Ноар, Каберне Фран, до чудесни примери на типично българските Кайлъшки Мискет и Рубин.

Малка семейна изба от едноименното село в близост до Павликени, от селектирани лозя в района. Вината създава младият енолог в семейството Калоян Пенев от Кайлъшки Мискет, Верментино, Шардоне, Гъмза, Гренаш, Каберне Совиньон, Мерло.

Old School Wines разполагат със собствени лозя в село Ялово, Велико Търново, както и селектират грозде от лозя в района. Вината им са предимно от Ркацители, Червен Мискет, Совиньон Блан, Шардоне, Рубин, Мерло, Каберне Совиньон.

Разполагат със собствени лозя близо до резервата Сребърна, селектират и грозде от лозя в Силистренско. Вината се създават в семейната изба в с. Кайнарджа от сортове като Тамянка, Ризлинг, Совиньон Блан, Гъмза, Каберне Совиньон, Марселан.


Микро-район Лудогорие, Преславско и Дунавско плато

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Винарна от с. Царев Брод, Шуменско. Разполагат със собствени лозя в непосредствена близост до Мадарския Конник, откъдето идва и уникалният Български сорт Гергана, създаден чрез кръстосване на лози на Димят и Мускат Отонел и на този етап запазен само в техните масиви. Работят още и със сортовете Совиньон Блан, Ризлинг, Шардоне, Евмолпия, Пино Ноар, Каберне Фран. Създатели са на интересни вина като един от първите Пет-Нат у нас – от Ризлинг, Айс Уайн, Ориндж розе от Пино Гри и др.


Район 
Западна Тракия

Обхваща лозята на Асеновград и селата край Пловдив, Пещера, Перущица и Пазарджик, Панагюрище и Старосел, Карабунар и Септември. Тук е земята на Мавруд.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Винарната в близост до гр. Първомай, асеновградско и със собствени масиви в района. Безспорните специалисти по Мавруда с богато разнообразие от чудесни примери като Виница (със засушаване на гроздето), Нобле (натурално сладък), Бял Мавруд (бяла винификация), лимитирани серии handmade с минимална намеса при винификацията – без сулфити, ферментация в отворени каци, розе в акациева бъчва и др. След 2013 г. повечето от вината им са биосертифицирани.

Малка семейна изба от емблематичното винено село Брестовица. Вината са дело на младия енолог в семейството – Елизабет Портева,  която е съсредоточила усилията си в направата на интересни, натурални и авторски вина от Мавруд, Рубин, Врачански Мискет, спазвайки и биодинамични практики.

Винарна от гр. Панагюрище със собствени лозя в района, от които идват и едни от най-характерните и запомнящи се примери на Мавруд. Според изследвания на климата около лозята им в последните 10-тина години, климатът там е бил особено подходящ за най-известния къснозреещ български сорт. 

Бутиково винарско имение от с. Брестник и собствени лозя в района на Пловдив, което създава запомнящи се и комплексни вина, повечето от тях отлежавали дълго време в дъбови бъчви и впоследствие в бутилка в избата. Едни от най-добрите примери при работа със сорта Рубин и изключителни блендове с класически сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран. 

Семейна изба, разположена в с. Лесичово до река Тополница и собствени лозя там. Техният елегантен Мавруд от по-непопулярния Клон I на сорта се е превърнал в емблема от любителите на богати на аромати и вкус вина с не толкова мощна структура. Чисто сортовата Сира, както и блендове с Каберне Совиньон също са сред най-добрите примери, а от белите сортове безспорен фаворит на винарната е Мускат Отонел. 

Втората изцяло биосертифицирана винарна у нас, разположена в с. Черногорово, където са и био лозята им. Работят усилено с Мавруд и Пино Ноар, като създават и интересни био вина като десертно и естествено пенливо.

Микро-изба от едноименното село. Вината създава собственикът и винар Веселин Георгиев, притежаващ и лозе в Карабунар. Веселин следва правилото за минимална намеса при направата на виното, като в сериите от около 500 бутилки използва единствено ръчен труд и гравитация, като всички вина са без сулфити, но с идеята да развиват своя потенциал в бутилка през годините. Строго лимитираните серии предимно от Каберне Совиньон отлежават в 100-литрови бъчви от бял български дъб, бутилирани без филтриране.

Тази изба селектира лозя в района на Пловдив и ги бутилира в с. Брестовица. Вината почти винаги отлежават около година в дъбови бъчви и са къси, лимитирани серии от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд, Рубин.

Малък производител със собствени лозя в едноименната местност до Пазарджик – Сира, Мерло, Рубин, Тамянка, Сандански Мискет.

Малката винарна от с.Лесичово в близост до Пазарджик, разполага със собствени лозя  в няколко масива в района. единствени на този етап винифицират два редки български сорта идващи от лозята им- Тракийска слава и Пловдивска малага.


Район 
Източна Тракия

Обхваща лозята около Ямбол, Сливен, Стралджа, Нова Загора, Стара Загора, Чирпан.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Малка бутикова изба от с. Скалица със собствени лозя, от които идват отличаващите се с много добър баланс вина в сериите „К“ . Вината отлежават между 9-12 месеца в нови и в използвани дъбови бъчви и са от класически интернационални сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Пти Вердо, Карменер.

Малка семейна изба в с. Могилово, Чирпан, в която селектират гроздето си от лозята в района. Работят с Каберне Совиньон, Сира, Мавруд, Совиньон Блан, Шардоне.

Собствени лозя в местноста Глушник в непосредствена близост до Сините Камъни, Сливен. Предстоящ проект за собствена изба там. Работят със сортове като Пино Гриджо, Гевюрцтраминер, Вионие, Каладок, Кабарне Фран, Сира.

Малка бутикова изба от едноименното село в района на Ямбол, разполагаща със собствени лозя.

Бутикова винарна със собствени лозя в Стралджа. А от няколко години притежават и масив в с. Белоградец, Варненско, с голямо ранообразие от сортове – Совиньон Блан, Ризлинг, Димят, Сира, Пти Вердо, Малбек.

Винарна в с. Могилово със собствени лозя, от които идват и едни от най-добрите български естествено пенливи вина по класическа технология, както и интересни вина от Совиньон Блан, Вионие, Мурведър, Малбек, Сира.

Малка бутикова изба, помещаваща се в стара бивша дърводелна в центъра на Сливен. Притежават собствени лозя в близост – в с.Николаево. Енолог и съсобственик на винарната е Веселин Рашев. Разполагат с Пино Гри, Совиньон Блан, Тамянка,  Санджовезе (клон на сорта, предназначен само за розе), Сира, Каберне Фран.

Монтереми е микро винарска изба посветена на натуралното вино. Разполагат със собствени лозя около Елхово, Стара Загора и селектират лозя в района. В постоянно търсене на емоционален и изискан вкус, вината им са 100% ферментирали с диви, не-култивирани дрожди, с минимално или без добавени сулфити, и без каквито и да е други добавки.


Микро-район Розова долина

Разположен е между Карлово и Сопот, родината на стария български бял сорт Червен Мискет (наричан още и Карловски Мискет).

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Бутиковото шато е разположено в с. Московец между Карлово и Сопот и разполага със собствени лозя предимно от Карловски (Червен) Мискет, Совиньон Блан, Каберне Совиньон, Мерло, от които идват висококачествените им вина и ракии.


Район Долината на р. Струма

…или Югозападна България. Лозята са основно в землищата на Мелник, Сандански, Петрич и Благоевград, територията на  емблематичния български сорт Широка Мелнишка Лоза. Уникалното на Мелнишката Лоза е и това, че тя вирее и дава най-добри резултати единствено в тази малка винена част от България. От тук идва и белият сорт Керацуда, както и се раждат (създават чрез кръстосване) от средата на 20-ти век сортове като Сандански Мискет, Ранна Мелнишка Лоза (Мелник 55), Руен, Мелник 82, Мелник 1300 Юбилеен, Мелнишки Рубин.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Семейна изба на входа с. Хърсово, която разполага с едни от най-разнообразните по състав лозя у нас. При тях ще откриете страхотни примери на типични български сортове като Керацуда, Сандански Мискет, Широка Мелнишка Лоза, Мелник 55, Мелник Юбилеен 1300, Руен, та даже и Мавруд и класически сортове като Шардоне, Вионие, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Пино Ноар.

Може би една от най-южните ни винарни, разположена в с. Коларово, Петрич в близост до границата ни с Гърция. Разполагат със собствени масиви, както и селектират лозя в района, със сортовете Сандански Мискет, Шардоне, Вионие, Тамянка, Мелник 55, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, правят и натурално пенливо вино – Пет-Нат от типичния сорт Сандански Мискет.

Първата изцяло биосертифицирана винарна у нас в с. Кромидово, в близост до Мелник. Разполагат със сортовете Сандански Мискет, Шардоне, Вионие, Асиртико, Широка Мелнишка Лоза, Мелник 55, Рубин, Мурведър, Сира и др.

Градини и лозя Капатово разполагат със собствени лозя в едноименното село с Вионие, Шардоне, Совиньон Блан, Сира, Пти Вердо, Мурведър, Гренаш.

Винарна от с. Смочево на стария път за Рилския манастир, която разполага със собствени лозя, едни от най-високо разположените у нас (на около 650 м надморска височина), включващи сортовете Шардоне, Вионие, Траминер, Мелник 55, Сира, Мерло и др.

Тази изба се намира още по на юг от Мелник, в с. Долно Спанчево, и разполага с лозя там предимно от Тамянка, Сандански Мискет, Широка Мелнишка Лоза, Мелник 55, Санджовезе, Марселан, Мерло и др.

Избата се намира в град Сандански и е наследник на КОС (Комплексно опитна станция), сградата, в която през средата на 20-ти век са създадени емблематичните сортове-кръстоски с участието на Широка Мелнишка Лоза, а именно – Ранна Мелнишка Лоза (Мелник 55), Мелник 82, Мелник 1300 Юбилеен, Мелнишки Рубин, Руен, Сандански Мискет. Синтика работят предимно със сортовете Шардоне, Мелник 55, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира.

Притежават два масива в с. Левуново и с. Илинденци, като съвсем скоро ще открият винарската си изба в близост до последния. Работят със сортовете Сандански Мискет, Асиртико, Мелник 55, Широка Мелнишка Лоза, Сира, Каберне Фран, Малбек.

Разполагат със собствени лозя в селата Зорница и Хотово в близост до Мелник и работят със сортовете Шардоне, Сандански Мискет, Мускат Отонел, Мелник 55, Широка Мелнишка Лоза, Сира.

Малка семейна изба в с. Илинденци, в която работят с редкия български сорт Мелник 82, както и със Сандаснки Мискет, Широка Мелнишка Лоза.

Вдъхновена от традицията за отглеждане на лозя от векове в земите в подножието на Рила, до село Смочево и създадената през 2020 година винарска изба Богдая Естейт разполага с близо 10 хектара лозя. Семейната изба е с едни от най-високо разположените, като надморска височина, лозя в България- засадени през 2017. на над 620 м.н.в в плодородната земя на югозападните поли на Рилския масив, в полупланинското селце Смочево.


Микро-район Долината на р.Места

Обхваща лозята по поречието на реката около Гоце Делчев.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Малка винарна, уникално разположена в комплекса Uva Nestum Wine&SPA в Гоце Делчев. Притежава собствени масиви, от които прави ограничени серии вина от Тамянка, Шардоне, Рубин, Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Каберне Фран.


Южен Сакар

Това е районът на Югоизточна България и масивите около Хасково, Харманли, Любимец, Свиленград и поречието на р. Марица. Един от основните райони за сорта Мерло у нас, от там в началото на века идва и първото вино от Сира в България, белият сорт Тамянка също показва страхотни резултати тук.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Семейна изба от Харманли със собствени лозя в близост до с. Шишманово, откъдето идва и възроденият от тях сорт Тамянка. След 2015 година заедно с уайнмейкъра Мария Стоева прегръщат философията за направата на тероарни вина единствено и само със спонтанна (дива) ферментация. Освен чудесни вина от сортовете-емблеми на Сакар – Мерло и Сира, Братанови работят и възлагат големи надежди и на Каберне Фран, Рубин, Шардоне, Вионие, а наскоро в лозята им присъстват дори и Гъмза и Мавруд.

В тази изба от Харманли селектират внимателно лозя от района най-вече в масивите около с. Коларово. В техните вина ще откриете Шардоне, Вионие, Тамянка, Сира, Мерло, Малбек, Каберне Фран, Пти Вердо, също създават и вина без добавени сулфити.

Най-младата изба в района, намираща се в Харманли. Лозята им са в с. Шишманово, а енолог на избата е Екатерина Гаргова, създала и първия Млад Мавруд у нас през реколта 2021 г. Разполагат със сортовете Шардоне, Сира, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мавруд и Рубин.

Освен винар, Иво Върбанов е и класически пианист, който притежава собствен масив в село Изворово, откъдето идват безспорно и едни от най-добрите примери на Сира през последните няколко години. Работи и със сортовете Шардоне, Вионие, Мерло, Каберне Совиньон, автор е и на интересното НеРозе, вино с розова винификация, отлежавало в дъбови бъчви.

Винарна и хотелска част в с. Главан, най-южната точка на Старозагорска област, попадаща в Сакар. Разполагат с Тамянка, Шардоне, Мерло, Сира, Каберне Фран, Карменер, Мавруд,  създатели са и на интересен проект, наречен Black Sea Aged Wines – вина, отлежаващи няколко месеца на дъното на Черно море на дълбочина 25 м.

Разположена е в. Коларово, където са и лозята им, с един от малкото запазени над 50-годишни масиви на сорта Мерло у нас. Работят и с Марсан, Русан, Вионие, Шардоне, Сира, Каберне Фран, Малбек, Пти Вердо.

Нов, малък семеен проект, разполагащ предимно с Мерло от стар масив в близот до р. Марица.

Основана през 2005 г. на място наречено “Малката звезда” – кръстопът на стари римски търговски пътища. Избата, носеща същото име е малка, модерно оборудвана и разполага с подземни помещения за отлежаване и стареене на вино.

От 2015 г. насам за производството отговаря Свилен Георгиев – млад енолог от семейството на Малката Звезда, който допринася за модерното усещане на техните вина, като прилага модерни методи за винификация, но с уважение към традициите.

Малка семейна изба, намираща се в гр.Хасково, създадена през 2021г. Подбират характерни за района сортове грозде от района на Сакар. Младия технолог на избата Марина Маврова, се стреми да създава чисти вина, изразяващи сортовата си характеристика.


Микро-район Източни Родопи

Обхваща масивите около Ивайловград, Любимец, Свиленград.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Винарната от Ивайловград работи със сортовете Каберне Совиньон, Сира, Мерло, Шардоне, Вионие, Совиньон Блан, Пино Гри и прави вина с отлично съотношение качество-цена.

Малка семейна изба от с. Белица, която разполага и със собствени масиви там – между Сакар и най-крайния рид на Родопите. Собствениците и създатели на вината Христина и Константин от няколко реколти правят вина със собствен, отличителен характер в много малки, лимитирани серии от сортовете Сира, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло и Малбек.

Семейният проект Eolis стартира през 2005 г. с масив от 3 ха. собствени лозя създадени по швейцарски проект, край с.Малко Градище, Източни Родопи, царството на митичния Орфей. Спазвайки стриктно философията, че вълнуващо и автентично вино се създава най-напред на лозето, лозарските практики които практикуват, повечето от тях принадлежащи към биодинамиката, са ориентирани към ограничаване на реколтата в постоянен стремеж към качество и концентрация. 

Те са адаптирани с особено внимание и умение към специфичните почвено- климатични условия, в хармония с природата. Вината ЕОЛИС се произвеждат в лимитирани серии, единствено с отглеждано от тях грозде. Тяхната визия е да пресъздадът богатството на тероара в елегантни вина, които завладяват със своя плодов темперамент, комплексност и благороден финес


Южен Черноморски район

Включва лозята в близост до Южното ни Черноморие и област  Бургас, Поморие, Славянци, Сунгурларе. И тук ще откриете добре разпространен типичния бял сорт Червен Мискет, но ще го срещнете и под наименованието Сунгурларски Мискет, ще намерите също и Памид и Евмолпия – кръстосан сорт между Мерло и Мавруд!

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Избата и лозята и са разположени между Ахелой и Поморие в местността Симеонова могила. Имат сортовете Совиньон Блан, Мускат Отонел, Памид, Мерло, Каберне Совиньон.

Малка семейна изба с лозя, разположени до самия Черноморски бряг в непосредствена близост до солниците в Поморие. Работят със сортовете Совиньон Блан, Мускат Отонел, Димят, Юни Блан, Памид, Каберне Фран, Каберне Совиньон.

Винарната се намира в с. Славянци, където са и лозята им. Изключително подходящ тероар за сортовете им Совиньон Блан, Сунгурларски (Червен) Мискет, идващ от старо над 50 г. лозе, Пино Гри, Пино Ноар, Каберне Фран и Сира.

Малката винарна с.Есен, район Сунгурларе, Бургас

Винарна разполагаща със собствени масиви около Поморие


Северен Черноморски район

Включва област Варна, за тук са специфични белите български сортове Врачански Мискет, Димят и Варненски Мискет – кръстоска на Димят с Ризлинг.

Разгледайте портфолиото ни от изби от района тук:

Винарната от едноименното село на около 50 км от Варна разполага със собствени лозя в близост до язовир Цонево. Белите сортове заслужават внимание с вина от Варненски и Врачански Мискет, Александрийски Мускат, Траминер, Совиньон Блан, Тамянка.

Малка семейна изба, която притежава лозя в с. Страшимирово, почти в територията на местността Побити камъни, със сортовете Шардоне, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло. А името на винарната, Присое, означава безводно място, изложено на слънце (обратното на усое).

Изба, разположена във Варна, която селектира вината си от лозя единствено от региона. Работят с Ризлинг, Совиньон Блан, Пино Ноар, Каберне Фран, Сира.

Собственици са на биосертифицирани лозя от Тамянка, Траминер и Глера в землището на с. Българево в близост до Нос Калиакра. Освен тихи вина правят и естествено пенливо вино по класическа технология от сорт Глера (сортът, от който в Италия се прави просеко), винифицирано в изба Магура и отлежавало на естествено постоянна температура в пещерата. Дестилират и две интересни ракии от Тамянка и от Глера.

Разполагат със собствени лозя до с. Сава между язовирите Цонево и Елешница, и работят със сортовете Совиньон Блан, Димят, Шардоне, Врачански Мискет, Мерло, Сира, Каберне Фран.

Всичко започва през 2016, когато четирима приятели, ценители на хубавото вино, поставят началото на едно приключение, обединени от идеята да предложат на пазара висококачествени вина с произход района на Северното Черноморие.
Закупувайки стари лозя, предимно от българския сорт Димят и засаждайки нови в песъчливата местност “Комлука”, точно на границата на общините Девня и Аксаково в близост до Варна.

Семейна винарска изба. Работи в малки обеми – представя на пазара няколко вида вино, в „къси серии”. Далеч от серийно и масово производство. Това им дава възможност да обърнат внимание на детайлите и да работят работата си с вдъхновение и любов.
Намират се в Черноморски регион на България на 40 км от Варна
по посока София – района на Ветрино и Провадия.
Условията на отглеждане – климат, надморска височина, отдалеченост от морето, наличие или липса на ветрове, слънчево греене и др природни условия, дават силен принос към качествата на гроздето. Гроздето, което се винифицира в Жарава се отглежда на не-повече от 30 км от нея. Така, те представят микро – тероар от Българският Северо – Изток

Предстоящи събития

2023 ноември

Седмица 5

пн 30
вт 31
ср 1
чт 2
пт 3
сб 4
нд 5
пн 6
вт 7
ср 8
чт 9
пт 10
сб 11
нд 12
пн 13
вт 14
ср 15
чт 16
пт 17
сб 18
нд 19
пн 20
вт 21
ср 22
чт 23
пт 24
сб 25
нд 26
пн 27
вт 28
ср 29
чт 30
пт 1
сб 2
нд 3
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top