The Bulgarian Wine Specialists

Натурални вина

Ако напоследък сте посещавали винен бар или магазин някъде из Европа, няма как да не сте забелязали една тенденция, която се налага през последните години. Тази на натуралните вина. С радост забелязваме, че тя идва и у нас, тъй като България и българското винопроизводство имат какво да предложат в тази категория.

Пиенето и правенето на натурални вина не е просто мода, това е израз на определена философия и ценности и е свързана с културата на хранене и природосъобразен живот.

Определението за натурално вино е доста обобщаващо понятие. Гроздето  за тези вина обикновено се отглежда от малки, независими производители, бере сe ръчно от устойчиви, органични или биодинамични лозя. Произвежда се без използването на пестициди или хербициди и с малко или никакви добавки.
Обикновено естественото вино се произвежда в малък мащаб, като се използват традиционни, а не индустриални техники. При производствения процес се изповядва минимална намеса и се използват традиционни методи.
Виното ферментира без добавени дрожди (култивирани/пакетирани дрожди), а във ферментацията не се включват никакви добавки (хранителни вещества за дрожди и др.).
Добавят се малко или никакви сулфити. Не се използват агресивни филтрации.

Разбира се, няма официално или регламентирано определение за натурално вино. В най-чистата си форма натуралното вино е просто неподправен ферментирал гроздов сок без добавки в процеса на винопроизводство.

Докато натуралните вина са био/органични и биодинамични вина, обратното не е непременно вярно. Термините „органичен“ и „биодинамичен“ се отнасят предимно до това как се отглежда гроздето, а не до това как се правят вината в избата. Така че е възможно например да се отглежда грозде биодинамично, но след това да се използват добавки в избата – така, че не би трябвало да се считат за натурални. Разбира се има много органични и биодинамични вина, които също са натурални и чудесни за пиене.

В България все още няма биодинамично сертифицирана винарна и прогнозите са, че в близко бъдеще не се очаква да се появи. Има две изцяло био/органик сертифицирани от самото си създаване винарни – Орбелус и Нерагора и някои с биосертифицирани изцяло или частично лозя и вина , като Загрей, Тера Тангра, Едоардо Миролио, Катаржина.
Няколко винарни са в процес на био сертифициране.

В портфолиото на българските изби може да се намерят вече немалко оранжеви вина, натурално пенливи по занаятчийска технология (пет- нат), както и  вина без добавени сулфити на винарни като Боровица, Либера Естейт, Царев Брод, Георгиев/Милков, Вила Мелник, Видинска Гъмза, Орбелия, Александра Естейт, Олд Скул Уайнс Ялово, Ахинора, Шато Авли.

Има няколко на брой винари, които спазват определени биодинамични практики в лозята си, без използване на конвенционални препарати, спазване на лунен цикъл и др. при отглеждане на гроздето  и при подготовка  и винифициране на вината си –  с частично или изцяло „диви“, спонтанни ферментации без добавяне на култивирани дрожди, без или с минимални добавки на сулфити, без използване на добавки и др. Такива са в района на Сакар Братанови, Иво Върбанов, Еолис, лозя на Сий Уайнс в Северното черноморие и работата на уайнмейкъра Мариана Гълъбова, работата на Елизабет Портева и винарна Бендида, вината създавани от Веселин Георгиев от Вила Кътина, работата на енололозите в различни лимитирани серии на Винарна Загрей.

Ако полагаме грижа за това какво ядем, околната среда, замърсяването, тогава трябва да мислим и за натуралното вино, защото то отразява тези ценности. В сравнение с конвенционалните методи, земеделските практики са по-добри за околната среда. Тъй като няма остатъчни продукти, пестициди, инсектициди, също не замърсяваме и тялото си.

Когато се създава вино с диви дрожди и много малко добавки, тогава консумираме и нещо, което е много по-вярно представяне на мястото откъдето идва. Така в пълна степен може да се защити и понятието за изява на  „тероара“ и „тероарно“ вино . Aко се търси автентичност на мястото и продукта, тогава и търсенето на натурални вина е един от верните пътища.

Автор: Vino Orenda

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 януари

Седмица 6

пн 26
вт 27
ср 28
чт 29
пт 30
сб 31
нд 1
пн 2
вт 3
ср 4
чт 5
пт 6
сб 7
нд 8
пн 9
вт 10
ср 11
чт 12
пт 13
сб 14
нд 15
пн 16
вт 17
ср 18
чт 19
пт 20
сб 21
нд 22
пн 23
вт 24
ср 25
чт 26
пт 27
сб 28
нд 29
пн 30
вт 31
ср 1
чт 2
пт 3
сб 4
нд 5
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top