The Bulgarian Wine Specialists

Пет-Нат – що е то?

Пет-Нат / Pet-Nat (съкратено от фр. Petillant Naturel – естествено пенливо) e стария, древен занаятчийски метод за направа на натурално пенливи вина. Вината от категорията са почти винаги нефилтрирани (мътни), отлежали известно време с утайките, по-леко пенливи, с по-ниски алкохолни градуси (10-12%), без добавени сулфити. Затворени в бутилка, в която приключва ферментацията, с капачка за бира. 

Пет- Натите се бутилират преди завършването на алкохолната ферментация  без да им се добавят допълнително захари и дрожди, както при класическия (шанпан) метод, а често и без да им се добавят сулфити. Затварят се с капачка, която на практика е временното затваряне при преди да се извършат финалните операции и затваряне с корк и металната кошничка при класическите им побратими.

Поради това, че е нестабилизирано, възможно е бутилките от една партида да се развиват по различен начин, да бъдат с различни нюанси на пенливост, а отварянето им да бъде цяло преживяване.

Всъщност оригиналното френско наименование на метода е methode ancestrale, а Pet-Nat идва с преоткриването му през 90-те години с първоизточник разбира се отново Франция (долината на Лоара) от където новата винена мода тръгва по винените барове от Париж до Калифорния. 

Пет-Нат изразяват пълна свобода на сортово съдържание, цветове и характеристики, оригинални и разкрепостени визии и етикети. Идеята им е и да бъдат насочени към по младежка публика, хипстър средите, да бъдат по небрежни за консумация, подходящи за барове, заведения , непринудени събирания и пикници.

Историята на българския Пет-Нат започва преди няколко години с Ризлинг от винарска изба Царев Брод и розов Мавруд от винен проект Георгиев/Милков и продължава през миналата година с вина в кратки партиди от Винарна Орбелия, Винарна Ялово, Винен проект Bottled Opinions, Изба Тохун. Очакваме българските примерите всяка година да се увеличават.

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 март

Седмица 5

пн 27
вт 28
ср 1
чт 2
пт 3
сб 4
нд 5
пн 6
вт 7
ср 8
чт 9
пт 10
сб 11
нд 12
пн 13
вт 14
ср 15
чт 16
пт 17
сб 18
нд 19
пн 20
вт 21
ср 22
чт 23
пт 24
сб 25
нд 26
пн 27
вт 28
ср 29
чт 30
пт 31
сб 1
нд 2
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top