The Bulgarian Wine Specialists

Тоскана част II: За избите и хората

Във втората част на разказа ни за винения тур с БАНЛВ в Тоскана ще ви разкажем повече за района, за избите и за хората, които правят разликата.

Районът:

Няма как да подминем историята и легендата за името на самото Болгери, споменато за пръв път писмено през 1075 г като Булгари Каструм, вероятно идващо от военен лагер на група прабългари, съюзили се с ломбардите срещу римляните.

Намира се в северната част на Тоскана в непосредствена близост до морския бряг Maremma, Тосканското крайбрежие, разположен на юг от Ливорно – район, известен със своите Супертоскански вина; това е частта от Тоскана, добила върховна популярност с международни сортове и купажни вина (Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Пти Вердо, Сира) в така наречената Бордо стилистика.

За да стигнете до самия град трябва да минете по продължение на прочутата улица Viale dei Cipressi  (Улицата на Кипарисите) – дълъг 4-5 километра прав път, обграден от двете си страни от величествени стари кипариси.

Избите:

Fattoria Sardi, Lucca

Биологична и биодинамична изба.

Собственици: Матео Джустиняни и съпругата му Мина (родена в Драма, Гърция). Матео наследява от баба си Fattoria Sardi през 2002 г. и завършва магистърска степен по енология и лозарство в Бордо, където се запознава с бъдещата си съпруга.

Идеята им е да произвеждат тероарни вина, където почвата, климатът и традициите са разпознаваеми от крайния потребител. За целта искат да създадат връзка между лозята и околната среда. Оттук и решението да правят вина, съобразени с времето и хармонията на природата.

Страхотните домакини ни докоснаха възможно най-добре до тематиката биодинамично, нагледно и със самите препарати и методи.

Tenuta di Valgiano, Valgiano

През 1994 г. Морено и Лора Петрини купуват имота и канят Саверио Петрили да го управлява. Лозята, които заварват, никак не са в добро състояние, но запазват част от тях, за да ги изучават, и засаждат нови, а вината правени до тогава, които опитват, са далеч под средното ниво. По думите на Саверио „имотът направо бил потънал”. През 1997 г. стават органична, а през 2001 г. и биодинамична изба.

Ca’ Marcanda, Castagneto Carducci, Bolgheri

Красива като произведение на изкуството сграда, а вътре, в излъсканата до блясък изба (още едно доказателство за перфекционизма на Angelo Gaja), могат да се видят много интересни различни арт инсталации – метални колони от рециклирани водопроводни тръби, купени от фирма, извършваща ремонтни дейности в Румъния и т.н.

Не развиват винен туризъм, те решават кой да приемат, съсредоточени единствено върху виното. Дори красивите маслинови дървета в района на избата не се берат от тях. „Не правим пенливо, не правим розе, защото пазара го иска” казва Анджело Гайа, има кой да ги прави, „не може да правиш вино, което се харесва на всички, правим това което земята ни дава в най-добрата си форма“.

Petra, Suvereto, Maremma

Винарна Petra е забележителна, монументална и симетрична. Вкопана в скала близо до малкото селце Суверето, отваря врати през 2003 г. Проектът на сградата е на швейцарския архитект Mario Botta (проектирал още изба и в Сен Емилион, Бордо, Франция и в Швейцария) за консорциум Terra Moretti.

Michele Satta , Castagneto Carducci, Bolgheri

През 1983 г. е първата реколта на Michele Satta, взел стари лозя и старата малка изба към тях под наем. От този ден нататък върви с историята на Болгери (1984 г. е годината на основаване на Bolgheri DOC). Засажда първото си собствено лозе през 1991 г., а после купува и земята.

Към него се присъединява и съпругата му Лучия и заедно с историята на компанията споделя растежа на едно красиво и голямо семейство. Две от шестте им деца са лично част от тази компания, по пътя на традицията върви вече второ поколение.

Caiarossa, Riparbella

От основаването си през 1998 г. Caiarossa следва принципите на биодинамичното земеделие. От 2003 г. лозята им са сертифицирани по биологичен начин, а през 2005 г. получават биодинамична сертификация, следвайки философията, която свързва иновациите и традициите, Човекът и Вселената. Самата изба е изградена спрямо геодинамиката и ориенталската дисциплина на Фън Шуй. Името на винарната носи препратка към почвата, която се характеризира с наличието на яспис, скали и камъчета интензивно червени на цвят.

Интересно е също, че специалистите от избата консултират българския проект Seewines с двата им лозови масива в Мелнишко и Калиакра, третирани с биодинамични практики.

Хората:

Най-важното в този винен тур бе срещата ни лице в лице с хора-емблеми, генератори на идеи във винения свят.

Angelo Gaja

Сини джинси и черна тениска, веднага ми напомни за величията от силиконовата долина в Калифорния,  разбира се в силно италиански стил, труден за постигане зад океана.

Излъчващ респект, енергия и ентусиазъм, 78-годишният сеньор Гая – емблемата на италианското винопроизводство. Много неща ще запомня от срещата ни с него, но едно не бих забравил:

„Опитай се да бъдеш различен” – прави непрестанно опити, трябва да можеш да мислиш различно, това е пътят към успеха. След многото стъпки, които той е предприемал, неизменно получавал от всички познати въпроса „Защо?”.  Защо ти трябваше от Пиемонт да влизаш и в Тоскана (Монталчино, Болгери), защо от работа с типичните местни сортове сега избираш и международните? „Напълно различните условия в различните региони ти дават възможността да бъдеш различен”, а следващата стъпка на Гайа е джойн венчър в областта на Етна и работа с вулканична почва.

Michele Satta

Нисичък, къдрав и много симпатичен баща на 6 деца (след 5 момичета идва и момчето) и още един визионер. В емблематичния район Болгери известен със своите Супертоскански вина, частта от Тоскана, добила върховна популярност с международни сортове и купажни вина (Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Пти Вердо, Сира), Michele Satta е единственият или един от много малкото, които отглеждат и залагат на местния Санджовезе и едносортови вина (Вионие, Сира).

Saverio Petrilli

Изключително харизматичен, определен в една статия  като „папата на биодинамиката в Италия”, работил и в Австралия и Нова Зеландия:

„Биодинамиката е велик метод за отглеждане и толкова ефективен” казва Саверио. „Бих започнал още по- рано, ако можех да върна часовника назад. В резултат виното винаги е сочно с ярък цвят и аромат. Всичко е по-ярко и лесно за пиене, което всъщност е и много хитро, защото тогава хората пият повече. Те не оставят бутилката наполовина пълна.”

Автор и снимки: Vino Orenda

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 март

Седмица 5

пн 27
вт 28
ср 1
чт 2
пт 3
сб 4
нд 5
пн 6
вт 7
ср 8
чт 9
пт 10
сб 11
нд 12
пн 13
вт 14
ср 15
чт 16
пт 17
сб 18
нд 19
пн 20
вт 21
ср 22
чт 23
пт 24
сб 25
нд 26
пн 27
вт 28
ср 29
чт 30
пт 31
сб 1
нд 2
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top