The Bulgarian Wine Specialists

За какво служат сулфитите във виното?

Сулфитите са естествен консервант (неорганични соли, сяра), използвани за запазване на храни, козметика и фармацевтични продукти. Те предотвратяват окисляването и покафеняването. Като общо правило са безопасни. Само около 0.5-1% от населението на Земята е алергично към сулфити и изпитва тежка непоносимост. Макар че не е доказано напълно, при натрупване в организма биха могли да причинят и чувствителност и някои нежелани реакции при някои хора. 

Минимално количество сулфити се отделя естествено във виното в процеса на ферментация, ето защо почти всички вина имат частица сулфити. Ако количеството им надхвърля 10 мг/л на етикетите трябва да бъде отбелязано, че съдържат сулфити. В повечето вина се добавят допълнително поради техния антиоксидантен и антисептичен (противомикробен) ефект.

Във вината с добавени сулфити те могат да варират от сухи червени през бели и розе, до сладки и десертни вина от 50-100 до 250-300 мг/л.

Високото качество на гроздето, максимално добрия подбор и занаятчийски похвати, контролиране на хигиената и процеса на направа и бутилиране позволя на някои винари да не добавят сулфити във вината си.

Някои изследвания показват също и че при отлежаване в бутилка съдържанието на сулфити във виното намалява през годините.

Важно е да се знае, че в пакетче сушени плодове (ако са ярко оцветени), ядки, бланширани картофи, пакетирани и повечето консервирани храни нивата на сулфити надвишават десетки пъти количествата им от тези във една стандартна бутилка вино.

Някои от българските вина без добавени сулфити в тях, повечето от тях в много къси серии, идват от Винарна Боровица, Вила Кътина, Изба Загрей, Биовинарна Орбелус, Вила Басареа, Винарна Ялово и др.

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 юни

Седмица 2

пн 29
вт 30
ср 31
чт 1
пт 2
сб 3
нд 4
пн 5
вт 6
ср 7
чт 8
пт 9
сб 10
нд 11
пн 12
вт 13
ср 14
чт 15
пт 16
сб 17
нд 18
пн 19
вт 20
ср 21
чт 22
пт 23
сб 24
нд 25
пн 26
вт 27
ср 28
чт 29
пт 30
сб 1
нд 2
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top