The Bulgarian Wine Specialists

За какво служат сулфитите във виното?

Сулфитите са естествен консервант (неорганични соли, сяра), използвани за запазване на храни, козметика и фармацевтични продукти. Те предотвратяват окисляването и покафеняването. Като общо правило са безопасни. Само около 0.5-1% от населението на Земята е алергично към сулфити и изпитва тежка непоносимост. Макар че не е доказано напълно, при натрупване в организма биха могли да причинят и чувствителност и някои нежелани реакции при някои хора. 

Минимално количество сулфити се отделя естествено във виното в процеса на ферментация, ето защо почти всички вина имат частица сулфити. Ако количеството им надхвърля 10 мг/л на етикетите трябва да бъде отбелязано, че съдържат сулфити. В повечето вина се добавят допълнително поради техния антиоксидантен и антисептичен (противомикробен) ефект.

Във вината с добавени сулфити те могат да варират от сухи червени през бели и розе, до сладки и десертни вина от 50-100 до 250-300 мг/л.

Високото качество на гроздето, максимално добрия подбор и занаятчийски похвати, контролиране на хигиената и процеса на направа и бутилиране позволя на някои винари да не добавят сулфити във вината си.

Някои изследвания показват също и че при отлежаване в бутилка съдържанието на сулфити във виното намалява през годините.

Важно е да се знае, че в пакетче сушени плодове (ако са ярко оцветени), ядки, бланширани картофи, пакетирани и повечето консервирани храни нивата на сулфити надвишават десетки пъти количествата им от тези във една стандартна бутилка вино.

Някои от българските вина без добавени сулфити в тях, повечето от тях в много къси серии, идват от Винарна Боровица, Вила Кътина, Изба Загрей, Биовинарна Орбелус, Вила Басареа, Винарна Ялово и др.

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2022 ноември

Седмица 4

пн 31
вт 1
ср 2
чт 3
пт 4
сб 5
нд 6
пн 7
вт 8
ср 9
чт 10
пт 11
сб 12
нд 13
пн 14
вт 15
ср 16
чт 17
пт 18
сб 19
нд 20
пн 21
вт 22
ср 23
чт 24
пт 25
сб 26
нд 27
пн 28
вт 29
ср 30
чт 1
пт 2
сб 3
нд 4
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top