The Bulgarian Wine Specialists

Пет световни издания за вино

Винените издания отдавна не са просто списания – те определят трендове във вкусовете за вино, пишейки ревюта, давайки точки и организирайки различни състезания за вино.

Избрахме  да ви разкажем за 5 от най-популярните списания и не се учудвайте, че 4 от тях са американски – САЩ от много години е номер едно в класациите за най- голям потребител на вино в света. Това е и пазара, който най-силно се влияе от класации и реклама.

The Wine Advocate известно още като Robert Parkers Wine Advocate e американско списание, което излиза от 1978 г. Неприемайки реклами в списанието, то излиза с над 12 000 ревюта на вина годишно като Паркър въвежда 50-100 точковата система за оценка. Тази система има забележителен ефект върху продажбите на съответното вино. Можете да я срещнете като Parkers Points. В даден момент влиянието на системата е толкова голямо над винения пазар, че критиците обвиняват винарните, че правят вината си в стил Паркър, тоест такива, че да се харесат на списанието и да постигнат популярност и високи продажби.

Wine Spectator е лайфстайл списание с акцент на виното и винената култура. Започва да излиза през 76-та в Щатите, а през 81-ва стартира програма за награди на ресторанти, оценявайк винените им листи, ползвайки 100-точкова система. Списанието организира и много дегустации и семинари.

Wine Enthusiast е списание част от веригата Wine Enthusiast Companies и излиза от 88-ма година в Щатите. Списанието дава информация за вино и други алкохолни напитки, като публикува ревюта на вина, но и много новини за винен туризъм, ресторанти, забавления и интервюта с известни сомелиери.

Decanter е английско списание за вино и вино-лайфстайл, което се издава в повече от 90 страни. Decanter излиза от 75-та година и е определяно като еквивалент на Wine Spectator в UK. От 2004 г. списанието организира и годишните винени награди – Decanter World Wine Awards – най-голямото винено състезание в света. Резултатите се публикуват в августувския му брой.

Wine & Spirits е американско списание, излизащо от 81-ва година. Екипът от критици ползват 100-балната система, като правят слепи дегустации – в офиса в Сан Франциско дегустират местните вина, а в този в Ню Йорк – вносните.

България също има своите примери за винени издания: Списание DiVino е най-голямата винена медия у нас, организитор и на форума DiVino Taste за българско вино. Списанието има своя 5-точкова система за оценка на вина, съответстваща на 100-точковата система за оценка, и прави годишна класация топ 50 за най- добро българско вино. Списание Бакхус е лайфстайл гурме списание с акцент на виното.

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 март

Седмица 5

пн 27
вт 28
ср 1
чт 2
пт 3
сб 4
нд 5
пн 6
вт 7
ср 8
чт 9
пт 10
сб 11
нд 12
пн 13
вт 14
ср 15
чт 16
пт 17
сб 18
нд 19
пн 20
вт 21
ср 22
чт 23
пт 24
сб 25
нд 26
пн 27
вт 28
ср 29
чт 30
пт 31
сб 1
нд 2
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top