The Bulgarian Wine Specialists

Тоскана част I: Биодинамиката като философия за живот

Ех, Тоскана!  Това е една от дестинациите, за които важи правилото, че не може да се посети само веднъж, а искаш пак и пак… Бил съм вече крайно недостатъчните три пъти ☺ Първия посветихме на задължителните за първо посещение Флоренция, Сиена, Пиза в добавка с винено изложение на площада в Греве ин Кианти. Втория път изръшкахме южната й част с Монтепулчано, Монталчино, Кортона… Но сега искам да ви споделя накратко за последното си посещение.

Заедно с група колеги от Българската Асоциация на Независимите Лозаро-Винари (БАНЛВ) направихме кратък, но наситен и ползотворен винен тур около Пиза, Лука и Ливорно с посещение и на емблематичния за виното район Болгери.

Посетихме изби с милионни инвестиции и сгради произведения на изкуството, винарна, която официално не приема посетители, и такива със скромни рустикални постройки, съсредоточили се изцяло върху земята и това, което тя може да им даде. Запознахме се и с биодинамиката като философия за живота.

Макар че посетихме различни по мащаб и проекти изби, всички споделяха тази философия. Бях чувал, че в Италия вече много производители залагат на биодинамичните практики, но не предполагах в какви размери. Всички говореха за щадящо третиране само с естествени препарати, за пчелни кошери и пчели, и запазване на живота в лозята.

Философията

Климатичните промени. Да се вслушваме в природата, да живеем в хармония, да се променяме заедно с нея, да носим и вдъхваме живот на лозята.

Казват, че Лука е подобна на Сицилия, тъй като е много независима област в Италия със силни регионални традиции. Винопроизводителите в Лука винаги са били съсредоточени върху създаването на тероарни вина, имайки силна връзка с органичното и биодинамичното производство. Вината са елегантни и сложни. Днес около 70% от производителите на Лука са оставили пестицидите и са прегърнали работата с органични вещества.

Всъщност Лука е и доста трудно място за производство на вино, има прекрасни ветрове идващи от морето, но те могат и да задържат болести в залива, може да бъде и доста влажно. Често има между 1000 до 1500 мл дъжд годишно, което прави идеален живота за всяка гъбичка. Причината повечето производители да са биодимични вместо конвенционални, е че според тях така много по-лесно могат да спрат болестите да атакуват лозята. Конвенционалните трябва да пръскат и обработват едва ли не всеки ден и има вероятност да не смогнат, борба срещу невероятната природа, която не може да бъде спечелена. В биодинамиката те са действително свързани с природата, тя работи за тях, растенията се развиват, лозята развиват естествена резистентност към болести, точно както деца, оставени свободно навън, а не такива, които са прибрани на сигурно у дома.

В основата на биодинамиката са смеси за наторяване, с които се третират лозите и земята. Най-използваните органични препарати, носещи имената 500 и 501, се приготвени от различни растения, водорасли и билки (лайка, глухарче, полски хвощ, коприва), които са влезли в съприкосновение с различни животински органи. Най-често се използва и се напълва рог от крава и пикочен мехур на елен (носещ и гените на плодородието), използва се и прясна кравешка тор, която зедно с билките се превръща в хумус. Според бащата на биодинамиката Рудолф Щайнер кравата (почитано животно от векове) има уникална по устройство храносмилателна система и като преживно животно с превъзходен метаболизъм усвоява напълно приетата храна. Затова и рогата й имат особена роля, в тяхната структура се отразяват всички процеси, които се извършват в тялото на животното.

Използва се и т.нар. хомеопатия (да, както и при хората), пръска се с воден разтвор на пчелен мед – точно както го ползваме при възпалено гърло. Също така се следи лунният цикъл, което ни накара да се замислим как самите ние се влияем от фазите на Луната.

Според Saverio Petrilli от Tenuta di Valgiano тези биодинамични препарати са невероятни строители на почвата, при пръскане с оборска тор (или препарат 500) почвата става мека, доказано е че може да задържи повече влага. През първия час отнема 14 пъти повече вода от конвенционалната почва. Съдържа всички елементи и минерали, от които растенията имат нужда, и те стават по-здрави. А пръскането с органичен силициев двуокис (препарат 501) прави наистина листата на лозата по-ефективни на фотосинтеза. Така получавате растение, което извлича най-доброто от почвата и изразява най-доброто от слънчевата светлина.

Надпреварата с природата често е неравна, налага се да се учиш непрекъснато, вслушвайки се в това, което земята ти казва. Както казва Саверио – работата на един земеделски производител е свещена, защото произвежда храна за други хора. Не може да бъде твърде материалистична, става въпрос за това, което хората ядат и пият, а в това има и доза духовност.

Автор и снимки: Vino Orenda

Прочети още

Асен и Валя

хората зад Vino Orenda

Виното за нас е кауза, споделяне, пътуване, любов и история. А през последните 15 години е и професионален път, по който вървим, следвайки нашата философия. Вярваме, че местното вино и кухня са важна част от културата на мястото, харесва ни да се потапяме в атмосферата и да подкрепяме автентичните локални бизнеси.

Обичаме да посещаваме винени дестинации и пътувайки да откриваме интересни вина и хора. Еднакво вълнуващи за нас са Долината на р. Струма, Тоскана и Сицилия, Южен Сакар, Напа Вали и Сонома, Тракийска низина и Черноморието, Южна Франция и Прованс. Откриваме и неподозирани винени съкровища, като Лаво и Вале в Швейцария. И винаги ни е приятно да разказваме за тях.

Предстоящи събития

2023 март

Седмица 5

пн 27
вт 28
ср 1
чт 2
пт 3
сб 4
нд 5
пн 6
вт 7
ср 8
чт 9
пт 10
сб 11
нд 12
пн 13
вт 14
ср 15
чт 16
пт 17
сб 18
нд 19
пн 20
вт 21
ср 22
чт 23
пт 24
сб 25
нд 26
пн 27
вт 28
ср 29
чт 30
пт 31
сб 1
нд 2
Последни новини
Абонирай се за нашия бюлетин
Месечни акценти
Виж още...
Shopping Cart
Scroll to Top